kju

 

Извод из трећег издања ЛЕКСИКОНА СРПСКИХ АРХИТЕКАТА (2008)

БЕРБАКОВ Милорад (1936, Војвода Степа - 2006, Зрењанин)

Студирао у Београду (1956 - 60). Запослен у Заводу за урбанизам у Зрењанину од 1961 до пензионисања 2001 године.

Аутор је бројних објеката и ентеријера различите намене, као и већег броја меморијалних споменика и комплекса широм Војводине. Као руководилац Завода за урбанизам посебну пажњу је поклањао заштити споменичког наслеђа и његовој ревитализацији. Једно од најзначајнијих дела - Галерија Јован Поповић у Опову (1970 заједно са С. Крунићем) - представља пример регионалне савремене архитектуре у којој се истиче сјајно уклапање новог у затечени амбијент као и дијалог са архитектонском баштином и војвођанским амбијентом.

Реализацијом споменичког комплекса Батинске битке и Музеја у Бездану (1981), Бербаков је на целовит и креативан начин, у сагласју са околином, потврдио своја дотадашња искуства урбанисте и пројектанта дајући висок допринос архитектури меморијалних комплекса. У својим меморијалима Бербаков минималним и духовитим интервенцијама у простору максимално чува - ин ситу - историјски простор места и његову слојевиту поруку уз поетичну доградњу, претварајући места у незаобилазне амбијенте и пејзажне споменике.

Бавио се дизајном и сликарством, одржао је и бројна предавања из области урбанизма и архитектуре. Радови су му публиковани у стручној, дневној и ревијалној штампи.

В. Митровић

Дела: Бирц код Шанте, Зрењанин (1961); Технички факултет, Зрењанин (1965); Спомен обележје на Фрушкој гори - Рохаљ базе (1974); Споменици у Арадцу, Клеку, Зреwанину, Крајишнику (1975 - 1986), Спомен комплекс жртвама рације и Музеј прве хидроцентрале, Бечеј (1982); Продајни салон Леснина, Зрењанин (1985); Кућа породице Попов, ул. М. Тошкова бб, Зрењанин (1994); Пословни центар Мала варош, Зрењанин (1994); Царинарница, Зрењанин (1995); Затворени базен у Зрењанину (1995, са Живорадом Бербаковим).

Општа лит.: