gfr

 

 

 

Извод из трећег издања ЛЕКСИКОНА СРПСКИХ АРХИТЕКАТА

БАБОВИЋ Дејан
(1962, Иванград)

Студирао у Београду (1981-88). Запослен у “Енергопројекту” (1989-91), ПП “MECON” (1991 - 93) и као самостални аутор (1994 до данас).

Иако архитекта Дејан Бабовић влада комплексним и крајње разноликим архитектонским вокабуларом, свој пуни израз и зенит у досадашњој каријери постигао је служећи се “High Tech”-ом. А сам “High Tech” је на савременој српској архитектонској сцени нашао свог најдоследнијег тумача и највернијег подржаваоца управо у овом београдском аутору. Бабовић остварује богат и разноврстан стваралачки опус, пре свега у домену дизајна ентеријера, истичући се као један од најзначајнијих српских архитеката средње генерације. Бензинска станица “Sheer Box” у ул. Јурија Гагарина у Новом Београду (2003) се на крајње духовит начин уклопила у непосредно окружење, а у спољашњој форми додатно нагласила асоцијације на (паро)брод који се самоуверено пробија својим шиљатим прамцем. Медитерански дух и искуства које је аутор трајно понео из своје родне средине нашли су свој најпотпунији израз у стамбено - пословном објекту у ул. Незнаног јунака у Београду (2006). Ритам прозорских отвора, игра истакнутих и увучених маса, колоритско нијансирање у монохроматској гами од белог до тамносивог, дуализам кружних и кубичних волумена, стварају општи утисак разуђености и самодовољности у амбијенту. Дело се одликује изузетно успелом композицијом и највишим ликовним дометом у ауторовом бављењу екстеријером.

М. Јанакова Грујић

Остала дела: (в. ТИМОВИ / БАБОВИЋ) и: Бутик “Chick” у YBC - у (2001); Апотека “Euromedic” у Ул. краља Милутина 57 (2001); Кафе “Space cafe” у Ул. Страхињића бана (2003); “Cafe Escape” у Булевару краља Александра (2004); Бутик “Eleganze” у Ресавској (2004); Ресторан “Мон шери” у Ул. Добрачиној 42 (2005 - 06); Пословни простор предузећа “Nibens group” у YBC - у у Новом Београду (2006); Ресторан “Деветка” на Кошутњаку (2008).