Извод из трећег издања ЛЕКСИКОНА СРПСКИХ АРХИТЕКАТА

ПОЛЕКСИЋ Бранислав  (1932, Штип, Македонија - 1992, Подгорица)

Студирао у Београду (дипл. 1957). Запослен у Опште грађевинском предузећу, Подгорица (1958), Грађевинском школском центру “инж Марко Радевић”, Подгорица (1958 - 92).

Паралелно се бавио наставним радом у Грађевинском школском центру “Инж Марко Радевић” и пројектовањем у бироу те школе. Усавршавао се у Паризу (1960 - 61 и 1967 - 68). Значајан је за историјат градње школских зграда у Црној Гори по питању дечијих вртића, којима се највише бавио. Они су први савремено грађени објекти ове намене у Црној Гори. Вешто је користио потребу да су ови објекти са приземљем у разуђеном облику по хоризонтали и вертикали, на које упућују већи заједнички, и мањи пратећи садржаји. То је искористио да постигне интимност у екстеријеру. Често је потковичастим обликом објекта, полуатријумом, око улаза стварао ефекат постепеног прелаза из спољнег у унутрашњи простор - за пријатнији осећај најмлађег узраста. У његове вртиће деца долазе да се одморе од околних великих стамбених зграда, да се одморе од отуђених форми, које се међусобно разликују само што су мало веће или мање призме. Полексић је полазио од тога да вртић, колико год да је велики, изгледа мали, што је остварио разбијањем већих простора, формирањем структура налик на индивидуалне стамбене зграде, чије се контуре каскадно надовезују. Све је то постигао једноставним облицима, говорећи да нижим, поготову скупим, не треба зарад било чега правити насиље над психом детета. Данас се, супротно његовом примеру, често троше већа средства без оствареног помака, уз једино да разлика буде само због разлике, негацијом сврсисходности архитектуре.

А.Маркуш

Дела: Дечији вртић “Љубица Поповић”, Булевар Св. Петра Цетињског, Подгорица (1970); типски пројекти индивидуалних стамбених зграда (1970-92); Дечији вртић “Јелена Ћетковић”, Коник, Подгорица (1973); Дечији вртић “Вукосава Ивановић - Машановић”, Тополица, Бар (1974); Мотел на Трси, Плужине (1976); Доградња и адаптација школе “Сергије Станић”, Подгорица (1979, са А.Жарковићем); Доградња и адаптација Дома културе, Голубовци, Подгорица (1981); Дечији вртић “Пчелица”, Момишићи, Подгорица (1983); Дечији вртић “Бубамара”, Херцеговачка ул., Подгорица (1985).